Důležité pojmy – jezírka
Aerobní bakterie – bakterie potřebující ke svému životu kyslík.
Anaerobní bakterie – bakterie žijící v prostředí bez kyslíku, nebo s jeho minimem
Nitrifikace – první fáze biologického čištění vody ve filtru, při níž aerobní bakterie přeměňují čpavek na dusitany a dusitany na dusičnany.
Čpavek (NH3)- jedovatá látka, která je produkována jako odpad rybami, tvoří se také z exkrementů a zbytků v jezírku.
Dusitany (NO2) – jedovaté látky vznikající činností aerobních bakterií při přeměně čpavku v první fázi biologické filtrace.
Dusičnany (NO3) – látky jedovaté pouze při vyšší koncentraci, vznikají jako produkt při přeměně dusitanů ve filtru, slouží jako potrava pro rostliny, ale i řasy.
Denitrifikace – druhá fáze biologického čištění vody ve filtru, při níž anaerobní bakterie přeměňují dusičnany na volný dusík.
Uhličitanová tvrdost vody (KH) – ukazuje schopnost vody udržet stabilní hodnotu pH, optimální hodnota uhličitanové tvrdosti vody v jezírku je mezi 5° až 8° dkH.
Fosfáty (PO4) – látky vznikající ve filtraci jako odpadní produkt, slouží jako potrava pro rostliny, ale i řasy.